اجرای قالببندی دیوار برشی بتن یک طرفه و دو طرفه شامل مراحل مهمی است که به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد. در ابتدا محل کار باید پاکسازی و صاف شود تا بستر مناسب برای نصب قالبها فراهم گردد. سپس قالبها که میتوانند از جنس چوب، فلز یا پلاستیک باشند، با دقت نصب میشوند تا ابعاد و شکل دقیق دیوار برشی را تضمین کنند. قالبهای داخلی و خارجی باید از مقاومت خوبی برخوردار باشد تا در برابر فشار بتن تغییر شکل ندهند.
گام دوم، انجام آرماتور بندی است. بر اساس نقشه و طرح، میلگردها نصب میشوند و به وسیله اتصالات فلزی به یکدیگر متصل میگردند. در این مرحله باید فاصله میان میلگردها حفظ شود و طبق استاندارد در نظر گرفته شود تا نتیجه نهایی از کیفیت و استحکام کافی برخوردار شود.
بعد از اجرای مرحله دوم، نوبت به بتن ریزی میرسد. بتنها داخل قالبهای فلزی ریخته میشوند. در این مرحله به دلیل متراکم سازی بتن و خروج هوا از دستگاهی به نام ویبراتور استفاده میشود تا بتن ها را متراکم سازد. پس از عمل بتن ریزی، مراقت از بتن بسیار مهم است از ترک خوردن بتن جلوگیری به عمل آید. پس از خشک شدن بتن، قالب فلزی بتن باز میشود.
نحوه قالببندی دیوار برشی یک طرفه و دو طرفه
نحوه قالببندی دیوار برشی یک طرفه و دو طرفه به دلیل نقش حساس آن در سازه، نیازمند تخصص، دقت و مهارت بسیار است. دیوار برشی یک طرفه به دلیل مهار سازی نیروهای جانبی مثل نیروی بار، زلزله و باد در سازه های مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به مراحل قالب بندی دیوار برشی یک طرفه اشاره میشود.
1. آمادهسازی محل کار قالب بندی دیوار برشی
این مرحله، از مهم ترین مرحله است. در این مرحله، محل قالب بندی باید از وجود هر گونه نخاله پاکسازی شود تا پایه های دیوار برشی یک طرفه و دوطرفه به صورت کامل بر روی زمین قرار بگیرد.
2. نصب قالببندی دیوار برشی
نصب قالب بندی دیوار برشی باید به صورت دقیق و مطابق با اندازه تعیین شده انجام شود تا دیوار عینا مشابه نقشه اجرا شود. نصب قالب بندی دیوار برشی باید محکم صورت بگیرد تا هنگام فشار بتن تغییر شکلی در ساختار ایجاد نشود.
3. اجرای آرماتوربندی
در آرماتور بندی نیز میلگردها به وسیله سیمهای گره زنی و اتصالات فلزی به یکدیگر متصل میشوند تا یک اتصال مقاوم را ایجاد کند.
4. ریختن بتن
پس از آرماتور بندی، عمل بتن ریزی انجام میشود. در این قسمت، بتنها با دقت در قالبهای آماده شده ریخته میشود. در عمل بتن ریزی، بتن ها به صورت لایه لایه ریخته میشود تا فضای خالی وجود نداشته باشد و استحکام سازه بالا رود.
6. باز کردن قالبها
پس از خشک شدن بتن و شکل گرفتن دیوار، قالبها با دقت فراوان باز میشوند تا به دیوار برشی آسیبی وارد نشود.
نکات ایمنی در هنگام قالب بندی دیوار برشی
هنگام قالب بندی دیوارهای برشی یک طرفه و دو طرفه، باید به رعایت نکات ایمنی نیز اهمیت داد. رعایت نکات ایمنی هنگام کار هم برای کارگران و هم برای پیمان کار الزامی است. رعایت نکات امینی برای ایمن سازی سازه و دیوار نیز تاثیر گذار است. هنگام کار کارگران باید از کلاه های ایمنی، دستکش و عینک استفاده کنند تا از خطرهای احتمالی در امان باشند.
قالب بندی دیوار برشی با استفاده از قالب فلزی مدولار
قالب بندی دیوار برشی با استفاده از قالب فلزی مدولار نیز همانند روند قبل است. در اینجا نیز ابتدا باید محل کار پاکسازی شود سپس آرماتور بندی و قالب بندی انجام میشود در آخر عمل بتن ریزی انجام شده و پس از گذر زمان و خشک شدن بتن، قالب ها باز میشود.
مزایای استفاده از قالب مدولار در قالب بندی دیوار برشی
از جمله مزایای استفاده از قالب مدولار در قالب بندی دیوار برشی میتوان به سرعت اجرای بالا، دقت و کیفیت عالی و دوام و مقاومت بالای آن اشاره کرد. قابلیت استفاده مجدد از قالب مدولار نیز سبب کاهش هزینه ها در طولانی مدت شده و در پروژه های بعدی به اقتصادی بودن پروژه کمک خواهد کرد.
تجهیزات لازم برای قالببندی دیوار بتن برشی
برای نصب و اجرای قالب دیوار نیازمند تجهیزاتی هستیم تا این عمل به دقت و با سرعت بالا انجام شود از جمله تجهیزات مورد نیاز برای قالب بندی دیوارهای برشی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1. قالبهای فلزی مثل:
- قالبهای فلزی مدولار
- قالبهای چوبی
- قالبهای پلاستیکی
2. سیستمهای مهار و تقویت مانند:
- پایهها و بندها
- جکهای قالببندی
- پینها و گوهها
3. ابزارهای اتصال جهت قالب بندی:
- پیچ و مهره
- سیمهای گرهزنی
- بستها و قفلها
4. تجهیزات آرماتوربندی جهت قالب بندی دیوار برشی
- میلگردها
- فاصلهگذارها
- قلاب و گیره آرماتوربندی
5. تجهیزات بتن ریزی برای قالب بندی دیوار برشی
- میکسر بتن
- ویبراتور بتن
- قیف و شوت بتن
6. تجهیزات ایمنی برای ایمن سازی فضا
- کلاه ایمنی
- دستکشهای ایمنی
- عینک ایمنی
- کفشهای ایمنی
7. تجهیزات عملآوری بتن بعد از عمل بتن ریزی
- پلاستیک یا پارچههای خیس
- سیستمهای آبیاری
8. ابزارهای باز کردن قالب فلزی بتن
- آچار و ابزارهای دستی
- چکش و اهرم
دلیل اهمیت کیفیت اتصالات فلزی در قالب بندی دیوار برشی یک طرفه و دو طرفه
اهمیت کیفیت اتصالات فلزی در قالب بندی دیوار برشی یک طرفه و دو طرفه بسیار مهم است. استفاده از اتصالات فلزی با کیفیت بالا به قالب بندی با دوام و استاندارد دیوار برشی کمک میکند. در ادامه چند مورد از دلیل اهمیت کیفیت اتصالات را نام میبریم:
- استحکام و پایداری سازه
- جلوگیری از نشت و فرار بتن
- افزایش ایمنی در کارگاه
- کاهش هزینهها و زمان ساخت
- بهبود کیفیت نهایی دیوار برشی
- تأمین استانداردهای ساختمانی
جمع بندی:
قالب بندی دیوار برشی یک طرفه و دو طرفه بسیار مهم است و این عمل طی مراحلی انجام میشود که در مقاله به آن اشاره کردیم. همچنین به تجهیزات مورد نیاز در قالب بندی نیز اشاره شد و در آخر به بررسی مزیت استفاده از قالب مدولار در قالب بندی دیوار نیز پرداختیم.