قالب فلزی بتن یکی از عناصر مهم و کاربردی در صنعت ساخت و ساز است. وظیفه اصلی این قالب، فرم دهی به بتن میباشد. با توجه به کاربرد حساس این قالب، جنس، کیفیت و مراحل ساخت قالب فلزی بتن بسیار مهم است و در صورت عدم توجه به این فاکتورها ممکن است که صدمات جبران ناپذیری را وارد کند. سازنده قالب فلزی باید از دانش، مهارت و ابزار آلات به روز و مدرن جهت تولید و ساخت قالب فلزی بتن استفاده کند. برای آشنایی با مراحل ساخت قالب بتن تا انتها با ما همراه باشید.
مراحل ساخت و تولید قالب فلزی
قالب بتن دارای جنسهای پلاستیکی، چوبی و فلزی هستند، که هر کدام دارای مزایا و معایب میباشند. در این قسمت در خصوص مراحل ساخت قالب فلزی بتن اشاره خواهیم کرد و در خصوص هر مرحله توضیحاتی ارائه میشود. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با تفاوت قالب فلزی با قالب پلاستیکی بتن، مقاله تفاوت قالب فلزی بتن با قالب پلاستیکی بتن را مطالعه فرمایید.
مرحله صاف کردن ورقهای ST37
در اولین مرحله ساخت قالب فلزی بتن، ورقهای st37 خریداری شده که به شکل رول هستند صاف شود و از حالت رول خارج شوند. این عمل توسط یک دستگاه غلتک صورت میگیرد. دلیل صاف کردن این ورقها تسهیل در روند برش آنها میباشد.
مرحله برش ورقهای st37
بعد از خارج کردن ورقهای از حالت رول شده، نوبت به مرحله برش میرسد. در مرحله برش، ورقها به اندازههای مورد نیاز برش میخورند. این مرحله یکی از مهمترین مرحله ساخت قالب فلزی بتن میباشد که باید با دقت فراوان انجام شود یعنی ورقها دقیقا به اندازههای مورد نیاز برش شوند زیرا پس از مرحله برش ورقها آماده تبدیل شدن به قالب فلزی بتن میشوند.
مرحله برش و پانچ تسمه
در این مرحله برش پانچ و تسمه اتفاق میافتد. تسمههای فلزی بخشی از قالب هستند که برای لبههای قالب بتن استفاده میشود. برش تسمههای فلزی بر اساس اندازه قالب میباشد. پس از برش، تسمهها توسط یک دستگاه پانچ میشوند. به طور استاندارد، فاصله هر سوراخ معمولا به اندازه 5 سانتی متر است.
مرحله اتصال تسمه به ورق st37
در این مرحله ساخت قالب فلزی، تسمهها به ورقها اتصال پیدا میکنند. حاصل اتصال ورقها به تسمه، قالبهای فلزی میباشد. این مرحله نیز همانند مرحله برش، بسیار حساس میباشد و باید با دقت کافی انجام شود. به دلیل اهمیت و حساسیتهای این مرحله، اتصال تسمه به ورقه طی سه مرحله صورت میگیرد. اتصال تسمه به ورق توسط جوش نقطه زنی، جوش قوسی و جوش co2 اتفاق میافتد.
جوش نقطه زنی
جوش زنی نقطهای اولین مرحله اتصال میباشد. در این مرحله اتصال تسمه به ورق توسط جوشهای نقطهای انجام میشود. جوش نقطه زنی تسمهها را ثابت میکند و استحکام قالب را افزایش میدهد.
جوش قوسی
جوش قوسی برای از بین بردن درزها و جلوگیری از بیرون ریختن بتن از قالب انجام میشود. جوشی قوسی برخلاف جوش نقطه زنی، در سرتاسر تسمه اتفاق میافتد و باعث اتصال محکم تسمه به ورق میشود.
جوش co2
هدف از جوش co2، جوش دادن نقاطی است که دسترسی به آن سخت و یا امکان پذیر نیست. این روش برای لبهها و گوشههای قالب استفاده میشود.
کنترل کیفیت قالب فلزی
کنترل کیفیت نیز از مهم ترین بخش مراحل ساخت قالب فلزی بتن است. بعد از اتمام مرحله جوش کاری، نوبت به تست کیفیت محصول میرسد. این مرحله دو بار اتفاق میافتد ابتدا قبل از رنگ آمیزی، کنترل کیفیت توسط تیم ناظر انجام میشود تا اطمینان حاصل کرد که قالب فلزی از لحاظ مقاومت، اندازه، برش و کیفیت مشکلی ندارد. در صورت وجود مشکل طراحی مجددا از اول صورت میگیرد. بار دوم نیز بعد از مرحله رنگ آمیزی قالب اتفاق میافتد تا تایید نهایی را دریافت کند و برای ارسال به خریدار آماده شود.
مرحله رنگ آمیزی قالب فلزی
آخرین مرحله و مرحله نهایی ساخت قالب فلزی، مرحله رنگ آمیزی میباشد. بعد از کنترل کیفیت و وجود نداشتن مشکل، نوبت به رنگ آمیزی قالب فلزی میرسد. هدف از رنگ آمیزی قالب فلزی، جلوگیری از زنگ ضدگی و فرسودگی، مقاومت در مقابل رطوبت و زیبایی قالب میباشد. پس از اینکه رنگ آمیزی به اتمام رسید نوبت به مرحله ارسال محصول میرسد.
مرحله ارسال قالب فلزی بتن
بعد از اتمام آخرین مرحله ساخت قالب فلزی بتن، محصول آماده ارسال به خریدار میشود. این مرحله نیز همانند مراحل ساخت قالب فلزی بسیار مهم و حساس است. در صورتی که در ارسال قالب فلزی دقت کافی صورت نگیرد. قالبها دچار ضربه شده و دیگری نمیتواند کارایی لازم را داشته باشد و از لحاظ اقتصادی میتواند ضربه بدی را به تولید کننده و خریدار وارد کند.
جمع بندی نهایی
قالب فلزی، در صنعت ساخت و ساز و پروژههای عمرانی بسیار کارآیی دارد و به عنوان یک عنصر مهم و حساس تلقی میشود. به دلیل نقش حساس این قالب در بتن ریزی، ساخت قالب فلزی باید زیر نظر کارشناسان و با روشهای استاندارد و ابزارآلات به روز اتفاق بیوفتد. ساخت قالب فلزی دارای چند مرحله میباشد که هر مرحله اهمیت خاص خود را دارد و در صورتی که یکی از مراحل با دقت انجام نشود در مراحل بعد نیز تاثیر گذار خواهد بود و میتواند از لحاظ وقت و هزینه به تولید کننده خسارت وارد کند. تمام قالبهای فلزی بر اساس نیازهای سازه برش داده میشود و وارد مرحله ساخت میگردند.