عیار بتن یکی از ویژگی های مهم بتن است. توجه به این ویژگی باعث میگردد تا کیفیت بتن مشخص شود. از آنجا که بتن به عنوان یک عنصر مهم در ساخت و سازهای عمرانی شناخته شده است در نتیجه کیفیت و عیار آن بسیار مهم است.
منظور از عیار بتن، نسبت وزن سیمان را به کل مخلوط گویند. برای محاسبه این عدد، نیازمند استفاده از فرمول هستید. در این مقاله در مورد انواع عیار بتن، کاربرد و نحوه محاسبه آن صحبت خواهیم کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
عیار بتن به چه معناست؟
عیار بتن یک فاکتور است که میزان مقاومت بتن را به ما نشان میدهد. میزان مقاومت بتن با مقدار سیمان به کاربرده شده در آن ارتباط مستقیم دارد. یعنی هر چه میزان سیمان استفاده شده در ساختار بتن بیشتر باشد، عیار یا مقاومت بتن نیز بیشتر است. در نتیجه میتواند فشار بالایی را تحمل کند.
برای آشنایی بیشتر با مفهوم عیار بتن، مثالی را خدمت شما ارائه میدهیم. اگر به شما گفتند که عدد عیار این بتن 350 است، این عدد به این معنا است که مقدار سیمان استفاده شده در هر مترمکعب بتن، 350 کیلوگرم است.
اگر قصد کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قالب فلزی بتن دارید، میتوانید بر روی لینک مربوطه کلیک کنید و وارد صفحه شوید.
آشنایی با انواع عیار بتن و کاربرد آن
انواع عیار بتن وجود دارد و کاربرد هر کدام بسته به میزان آن و هدف استفاده از بتن است. یعنی اگر مقاومت بتن برای شما بسیار مهم است، بتنی را باید انتخاب نمایید که از مقدار عیار بالایی برخوردار باشد.
بتن هایی که دارای عیار بالا هستند، کارایی کمتر، مقاومت و دوام بیشتر و نفوذپذیری کمتر هستند. دقت داشته باشید که استفاده بیش از حد استاندارد سیمان در بتن، سبب کاهش کارآیی و عملکرد آن میشود.
انواع عیار بتن همراه با کاربرد
انواع عیار بتن وجود دارد که در ادامه به انواع بتن که بر اساس عیار دسته بندی شده اند اشاره خواهیم کرد:
- بتن خیلی ضعیف
- بتن ضعیف
- بتن معمولی
- بتن متوسط
- بتن با مقاومت بالا
- بتن با مقاومت بسیار بالا
- بتن سنگین
- بتن سبک
مشخصات بتن خیلی ضعیف
عیار بتن خیلی ضعیف معمولا کمتر از 100 کیلوگرم در هر متر مکعب است و مقدار فشاری که میتواند تحمل کند عدد 5 مگاپاسکال میباشد. با توجه به مشخصات گفته شده، از این بتن معمولا در قسمت پایینی فوانداسیون استفاده میشود.
مشخصات بتن ضعیف
بتن ضعیف از عیار 100 تا 200 کیلوگرم در متر مکعب برخوردار است و مقاومت آن چیزی بین 5 تا 10 مگا پیسکل میباشد. از این نوع بتن در زیرسازی جاده ها و محوطه سازی استفاده میشود.
مشخصات بتن معمولی
عدد عیار بتن معمولی معمولا بین 200 تا 300 کیلوگرم در متر مکعب در نظر گرفته شده است و فشار مقاوتی آن بین 10تا 20 مگاپیسکل است. از این نوع بتن در ساخت فونداسیون، تیرها و ستونهای کم بار مورد استفاده قرار میگیرد.
مشخصات بتن متوسط
بتن متوسط نیز یکی از دسته بندی های بتن است که عدد عیار آن 300 تا 400 کیلوگرم در متر مکعب مشخص شده و مقاومت آن بین 20 تا 30 مگاپیکسل تعریف شده است. از بتن متوسط در ساختار ستونها، تیرها، سقف و سازه ها با میزان بار متوسط به کار گرفته میشود.
مشخصات بتن با مقاومت بالا
مشخصات بتن با مقاومت بالا اینگونه است که عیار آن عددی بین 400 تا 500 کیلوگرم در متر مکعب و مقاومت فشاری آن 30 تا 40 مگاپیسکل تعریف شده و در ساخت انواع پلها، اسکله ها و مخازنی که همواره نیاز به تحمل بار زیاد دارند استفاده میشود.
مشخصات بتن با مقاومت بسیار بالا
بعد از آشنایی با بتن مقاومت بالا، نوبت به بررسی مشخصات بتن با مقاومت بسیار بالا میرسد. از این نوع بتن در ساخت برج و آسمان خراش های بلند، انواع سد و نیروگاه های هسته ای استفاده میگردد و عیار این بتن بیش از 500 کیلوگرم در مترمکعب تعریف شده و مقاومت آن نیز بیش از 40 مگاپیسکل است.
بتن سنگین چیست؟
بتن سنگین نقش حساس دارد و در مراکز و بخش های مهم مورد استفاده قرار میگیرند که میتوان به دیوارهای محافظ در مقابل انواع اشعه، راکتورهای هسته ای و سازه هایی که نیازمند تحمل بارهای بسیار سنگین هستند اشاره نمود. عیار این بتن بین 300 تا 600 کیلوگرم در مترمکعب تعریف شده و میزان فشاری که این بتن میتواند تحمل کند بین 20 تا 50 مگاپیسکل است.
بتن سبک چیست؟
در مقابل بتن سنگین، بتن سبک وجود دارد که عیار آن بین 100 تا 200 کیلوگرم بر مترمکعب است و میزان فشار مقاومتی برای آن 5 تا 15 مگاپیکسل در نظر گرفته شده است. از بتن سبک در ساختار دیوارهای غیرباربرو انواع سقف استفاده میشود.
رابطه بین مقاومت بتن و عیار بتن
رابطه بین مقاومت بتن و عیار بتن یک ارتباط مستقیم است. یعنی هر چه مقاومت بتن بیشتر باشد، عیار بتن نیز عدد بالایی است.
عیار و مقاوت بتن نیز بسته به میزان سیمان استفاده شده در ساختار بتن است. هر چه میزان سیمان بیشتر باشد عیار و مقاومت بتن افزایش مییابد و سخت تر میشود.
عوامل تاثیر گذار بر تعیین عیار بتن
علاوه بر سیمان، عوامل تاثیر گذار دیگر بر تعیین عیار بتن وجود دارد که در این بخش به معرفی چند مورد میپردازیم:
- نوع سیمان استفاده شده در ساختار بتن
- نوع و مقاومت مورد نیاز برای بتن
- شرایط محیطی و جوی
- مقدار مواد افزودنی به بتن
- اسلامپ بتن
- میزان آب مصرف شده در بتن
- هزینه بتن نیز بر عیار بتن تاثیر گذار است، عیار بالا به این معنی است که میزان سیمان استفاده شده در آن بسیار بالا بوده و در نتیجه هزینه نیز افزایش مییابد.
واحد عیار بتن چیست؟
واحد عیار بتن بسیار مهم است، با دانستن واحد آن، میتوانیم متوجه شویم که منظور از عیار بتن چیست و چه عواملی بر آن تاثیر گذار است.
واحد عیار بتن بر اساس کیلوگرم در مترمکعب است. یعنی میزان سیمان استفاده شده در هر مترمکعب بتن میباشد.
جمع بندی
در آخر مطالب بالا به صورت خلاصه و جمع بندی شده در این بخش ارائه میگردد. در این مقاله به تعریف عیار بتن پرداخته شد. آموختیم که مقدار سیمان مصرف شده در ساختار بتن بر روی میزان عیار و مقاومت آن بستگی دارد. هر چه سیمان بیشتری در بتن استفاده شود این اعداد افزایش مییابد.
عیار بتن بر اساس اعداد و مقاومت به دسته های متفاوت تقسیم بندی میشوند. همچنین در ادامه به عوامل موثر تاثیرگذار بر عیار اشاره شد و در خصوص رابطه بین مقاومت و عیار صحبت به میان آمد.